Darmowa dostawa od 200 zł
99% Klientów poleca nasz sklep
30 dni na zwrot towaru
100% satysfakcji

Witaminy

1, 2, 3, 5, 6, 7, 9 (11), 12 – poznaj grupę witamin B!

4.9
(264)
 Krzysztof Dróżdż
12 min
Udostępnij:

Z artykułu dowiesz się:

  • Ile witamin kryje się pod pojęciem „witamina B”
  • Jakie znaczenie dla organizmu ma każda z grupy witamin B
  • Ile wynosi zapotrzebowanie i jakie są objawy niedoboru każdej z witamin B
  • W jakim pożywieniu można znaleźć witaminy B i czy ich nadmiar w organizmie jest szkodliwy

Pod pojęciem „witamina B” kryje się całkiem spora grupa witamin – każda z nich oferuje szereg korzyści dla organizmu.

Jeśli do tej pory nie zwracałeś uwagi na to, czy spożywałeś odpowiednią ilość witamin B, to po przeczytaniu poniższego artykułu prawdopodobnie zaczniesz, a Twój organizm z pewnością będzie Ci wdzięczny.

Spis treści:

  1. B1 (tiamina)
  2. B2 (ryboflawina)
  3. B3 (niacyna)
  4. B5 (kwas pantotenowy)
  5. B6
  6. B7 (biotyna)
  7. B9 (B11) (kwas foliowy)
  8. B12 (kobalamina)
  9. Podsumowanie

1. B1 (tiamina)

Znaczenie witaminy B1 dla organizmu

Tiamina ma wpływ na pracę centralnego i obwodowego układu nerwowego.

Jej prawidłowy poziom w organizmie ma wpływ na przebieg procesów, których celem jest zachowanie energii, a także odnowa struktur białkowych na poziomie komórkowym.

Ponadto witamina B1 uśmierza ból, przyspiesza gojenie się ran i ma działanie uspokajające.

Zapotrzebowanie na witaminę B1

Czynniki zewnętrzne, wewnętrzne i sposób żywienia – od nich zależy zapotrzebowanie na tiaminę.

Do czynników zewnętrznych zaliczymy wysiłek fizyczny, zwłaszcza ten wykonywany w podwyższonej lub obniżonej temperaturze. Dlatego sportowcy oraz osoby wykonujące ciężkie zawody (np. drwale, górnicy) powinni spożywać większe ilości witaminy B1.

Czynniki wewnętrzne, które zwiększają zapotrzebowanie na tiaminę to:

  • ciąża,
  • laktacja,
  • nadużywanie alkoholu,
  • palenie papierosów,
  • cukrzyca,
  • nadczynność tarczycy,
  • choroby przewodu pokarmowego,
  • przewlekłe, ostre infekcje.

Sposób żywienia oddziałuje na zapotrzebowanie na witaminę B1 przez jej zwiększone zużywanie lub oszczędzanie w metabolizmie podstawowych składników diety. Przykładowo wzrost zużycia powoduje nadmiar węglowodanów w diecie, a na oszczędne zużywanie mają wpływ białka o wysokiej wartości biologicznej.

Dobowe zalecane spożycie witaminy B1 na osobę:

  • dzieci w wieku 1–3 lat: 0,5 mg,
  • dzieci w wieku 4–6 lat: 0,6 mg,
  • dzieci w wieku 7–9 lat: 0,9 mg,
  • chłopcy i dziewczęta w wieku 10–12 lat: 1,0 mg,
  • chłopcy w wieku 13–18 lat: 1,2 mg,
  • dziewczęta w wieku 13–18 lat: 1,1 mg,
  • mężczyźni w wieku 19 lat lub więcej: 1,3 mg,
  • kobiety w wieku 19 lat lub więcej: 1,1 mg,
  • kobiety w ciąży: 1,4 mg,
  • kobiety w trakcie laktacji: 1,5 mg.

Objawy niedoboru

Najbardziej istotne zmiany, które wynikają z niedoboru tiaminy to zmiany w układach: pokarmowym, nerwowym i krążenia. Łagodne objawy pojawiają się po kilku tygodniach. Są to: drażliwość, obniżenie nastroju, zaburzenia koncentracji i uczucie zmęczenia.

Nasilony niedobór witaminy B1 wiąże się z poważniejszymi objawami:

  • w układzie pokarmowym: utrata apetytu i masy ciała, zaburzenia motoryki żołądka i jelit, biegunki;
  • w układzie nerwowym: zanik odruchu kolanowego i ścięgna Achillesa, zaburzenia czucia, nadwrażliwość dużych pni nerwowych, zapalenie wielonerwowe,
  • w układzie krążenia: ostra niewydolność mięśnia sercowego, zaburzenia bioelektrycznej czynności serca, tachykardia, wzrost ciśnienia tętniczego krwi, obrzęki obwodowe.

Źródła witaminy B1

Tiamina jest obecna w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Dobrym źródłem wspomnianego składnika jest ryż, kukurydza, pełne ziarno żyta i pszenicy oraz mięso wieprzowe.

Toksyczność

Nie wykazano, by tiamina powodowała szkody w organizmie.

2. B2 (ryboflawina)

Znaczenie witaminy B2 dla organizmu

Witamina B2 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto, wraz z witaminą A, uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych układów oddechowego i pokarmowego oraz w regeneracji uszkodzeń skóry.

Ryboflawina bierze też udział w biosyntezie hemoglobiny i rodopsyny oraz w transformacji bodźców świetlnych na impulsy nerwowe i w prawidłowej przemianie neuroprzekaźników, folianów i witaminy B6.

Zapotrzebowanie na witaminę B2

Wzrost zapotrzebowania na ryboflawinę występuje przy intensywnych ćwiczeniach fizycznych, ciągłym stresie, stosowaniu doustnych środków antykoncepcyjnych, a także przy chorobach wątroby i żołądka.

Dobowe zalecane spożycie witaminy B2 na osobę:

  • dzieci w wieku 1–3 lat: 0,5 mg,
  • dzieci w wieku 4–6 lat: 0,6 mg,
  • dzieci w wieku 7–9 lat: 0,9 mg,
  • chłopcy i dziewczęta w wieku 10–12 lat: 1,0 mg,
  • chłopcy w wieku 13–18 lat: 1,3 mg,
  • dziewczęta w wieku 13–18 lat: 1,1 mg,
  • mężczyźni w wieku 19 lat lub więcej: 1,3 mg,
  • kobiety w wieku 19 lat lub więcej: 1,1 mg,
  • kobiety w ciąży: 1,4 mg,
  • kobiety w trakcie laktacji: 1,6 mg.

Objawy niedoboru

Skutki niedoboru ryboflawiny nie są specjalnie groźne dla organizmu. Zalicza się do nich: pogorszenie ostrości wzroku i nadwrażliwość na światło, łojotokowe zapalenie skóry, zapalenie kącików ust (zajady), czerwień wargową i języka.

Jeśli niedobór witaminy B2 przedłuża się, pojawiają się neuropatie, a także anemia.

Źródła witaminy B2

Witamina B2 znajduje się w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Najwięcej tego składnika znajduje się w mleku, wątrobie, mięsie drobiowym, rybach, warzywach liściastych oraz w pełnych ziarnach zbóż.

Ryboflawina jest też wykorzystywana do wzbogacania masła orzechowego, płatków zbożowych, kawy i napojów kakaopodobnych.

Toksyczność

Ryboflawina jest mało toksyczną witaminą. Natomiast jeśli podaje się ją domięśniowo lub dootrzewnowo, mogą pojawić się zmiany patologiczne w obrębie kanalików nerkowych zbiorczych, co objawia się nudnościami, wymiotami i bezmoczem.

3. B3 (niacyna)

Znaczenie witaminy B3 dla organizmu

Witamina B3 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie obwodowego układu nerwowego i mózgu, a także za syntetyzowanie hormonów steroidowych oraz insuliny i tyroksyny.

Dodatkowo obniża stężenie cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych.

Niacyna poprawia też ukrwienie skóry i kondycję włosów.

Zapotrzebowanie na witaminę B3

Zapotrzebowanie na niacynę wzrasta u kobiet, które stosują doustne środki antykoncepcyjna, a także u kobiet ciężarnych i karmiących.

Dobowe zalecane spożycie witaminy B3 na osobę:

  • dzieci w wieku 1–3 lat: 6 mg,
  • dzieci w wieku 4–6 lat: 8 mg,
  • dzieci w wieku 7–9 lat: 12 mg,
  • chłopcy i dziewczęta w wieku 10–12 lat: 12 mg,
  • chłopcy w wieku 13–18 lat: 16 mg,
  • dziewczęta w wieku 13–18 lat: 14 mg,
  • mężczyźni w wieku 19 lat lub więcej: 16 mg,
  • kobiety w wieku 19 lat lub więcej: 14 mg,
  • kobiety w ciąży: 18 mg,
  • kobiety w trakcie laktacji: 17 mg.

Objawy niedoboru

Objawy niedoboru niacyny można zaobserwować m.in. u osób z anoreksją, chorobą Crohna, AIDS, nowotworami po leczeniu chemioterapią, a także u alkoholików.

Niedobór wspomnianej witaminy wywołuje pelagrę, dla której charakterystyczne są:

  • bóle jamy ustnej i języka,
  • zmiany w układzie pokarmowym, które powodują m.in. bóle brzucha, nudności, biegunki lub zaparcia,
  • objawy neurologiczne związane z degeneracją tkanek nerwowych (np. niepokój, drażliwość, bezsenność, zaniki pamięci, bóle i zawroty głowy),
  • nadmierna produkcja śliny,
  • wysypka,
  • wypadanie włosów.

Źródła witaminy B3

Witaminę B3 można znaleźć przede wszystkim w mięsie, rybach, skorupiakach, drożdżach, mleku, pełnych ziarnach zbóż, orzeszkach ziemnych, warzywach strączkowych, warzywach o zielonych liściach, herbacie i kawie.

Niacyną wzbogaca się m.in. cukierki, mleko, zbożowe produkty śniadaniowe oraz mąkę.

Toksyczność

Długotrwałe doustne przyjmowanie witaminy B3 może powodować uczucie gorąca, a także zaczerwienienie, swędzenie i mrowienie zwłaszcza twarzy, ramion i klatki piersiowej.

Dodatkowo mogą pojawić się zaburzenia żołądkowo-jelitowe (np. nudności, wzdęcia, niestrawność, biegunka), dna moczanowa, arytmia, palpitacje, tachykardia, obniżone ciśnienie krwi, hiperurykemia, rogowacenie naskórka, obrzęki i zaburzenia widzenia (np. zapalenie spojówek).

Objawami nadmiaru wspomnianej witaminy są także zaburzenia czynności wątroby, wzrost stężenia homocysteiny we krwi i insulinooporność.

4. B5 (kwas pantotenowy)

Znaczenie witaminy B5 dla organizmu

Witamina B5 ma wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Jest m.in. niezbędna w procesie syntezy podstawowych aminokwasów (metioniny, argininy i leucyny).

Dodatkowo wpływa na właściwy wzrost włosów i paznokci, poprawia strukturę naskórka, łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie, pomaga w utrzymaniu jędrnej i elastycznej skóry, posiada właściwości przeciwzapalne i nawilżające, działa osłaniająco, reguluje funkcje gruczołów łojowych.

Zapotrzebowanie na witaminę B5

Większego spożycia witaminy B5 wymagają kobiety w ciąży i w okresie laktacji, osoby po operacjach chirurgicznych, niedożywione oraz te, które są w trakcie leczenia oparzeń, a także alkoholicy.

Dobowe wystarczające spożycie witaminy B5 na osobę:

  • niemowlęta w wieku 0–6 miesięcy: 2 mg,
  • niemowlęta w wieku 7–11 miesięcy: 3 mg,
  • dzieci w wieku 1–9 lat: 4 mg,
  • chłopcy i dziewczęta w wieku 10–12 lat: 4 mg,
  • chłopcy i dziewczęta w wieku 13–18 lat: 5 mg,
  • mężczyźni i kobiety w wieku 19 lat lub więcej: 5 mg,
  • kobiety w ciąży: 6 mg,
  • kobiety w trakcie laktacji: 7 mg.

Objawy niedoboru

Lekki niedobór witaminy B5 powoduje zaburzenia tolerancji glukozy, wzrost stężenia triacylogliceroli, niezestryfikowanych kwasów tłuszczowych i spadek stężenia cholesterolu całkowitego we krwi.

Ponadto niedobór wspomnianej witaminy u kobiet w ciąży może powodować u płodów spadek masy ciała, zmiany wzrostu i dojrzewania jelita cienkiego, pogorszenie wydolności ruchowej, zmniejszenie syntezy hemu, a nawet ryzyko obumarcia.

Znaczny niedobór kwasu pantotenowego może objawiać się:

  • zmianami osobowości,
  • uczuciem niepokoju,
  • osłabieniem,
  • zmęczeniem,
  • bezsennością,
  • drgawkami,
  • częstymi infekcjami,
  • bólami głowy,
  • bólami brzucha,
  • mdłościami,
  • wymiotami,
  • zaparciami,
  • biegunką,
  • parestezjami rąk i nóg,
  • piekącym bólem w nogach.

Źródła witaminy B5

Bogate w witaminę B5 są: wątroba, mleko, kurze jaja, drożdże, kalafior, fasola, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, soja, grzyby.

Umiarkowane ilości wspomnianej witaminy znajdują się także w awokado, brokułach, słodkich ziemniakach i melasie.

Toksyczność

Fizjologiczne dawki witaminy B5 nie są toksyczne.

5. B6

Znaczenie witaminy B6 dla organizmu

Witamina B6 bierze udział w przemianie aminokwasów. Stymuluje ich wchłanianie w jelicie cienkim i uczestniczy w ich transformacji w formy prawoskrętne.

Dodatkowo witamina B6 odgrywa rolę w przemianach nienasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a także w przemianach węglowodanów i w regulacji prawidłowego stężenia glukozy we krwi.

Wspomniana witamina wpływa też na biosyntezę przeciwciał, działanie hormonów steroidowych i metabolizm tkanki nerwowej.

Zapotrzebowanie na witaminę B6

Większego spożycia witaminy B6 wymagają dzieci, kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną i osoby starsze. Także regularne spożywanie alkoholu i palenie tytoniu są czynnikami, które zwiększają zapotrzebowanie na tę witaminę.

Dobowe zalecane spożycie witaminy B6 na osobę:

  • dzieci w wieku 1–3 lat: 0,5 mg,
  • dzieci w wieku 4–6 lat: 0,6 mg,
  • dzieci w wieku 7–9 lat: 1,0 mg,
  • chłopcy w wieku 10–12 lat: 1,2 mg,
  • chłopcy w wieku 13–18 lat: 1,3 mg,
  • dziewczęta w wieku 10–18 lat: 1,2 mg,
  • mężczyźni i kobiety w wieku 19­–50 lat: 1,3 mg,
  • mężczyźni w wieku 51 lat lub więcej: 1,7 mg,
  • kobiety w wieku 51 lat lub więcej: 1,5 mg,
  • kobiety w ciąży: 1,9 mg,
  • kobiety w trakcie laktacji: 2,0 mg.

Objawy niedoboru

Wydawać by się mogło, że niedobór witaminy B6 jest sporadyczny, ze względu na to, że występuje ona powszechnie w produktach żywnościowych. Jednak przez obecny sposób żywienia, który charakteryzuje się wysokim spożyciem białka zwierzęcego i produktów wysoko przetworzonych, ilość witaminy B6 w diecie jest niewystarczająca.

Niedobór wspomnianego składnika przejawia się:

  • zmianami skórnymi (m.in. łuszczeniem, rumieniem i nadmiernym rogowaceniem),
  • limfocytopenią,
  • zanikiem tkanki limfatycznej,
  • skróceniem okresu życia erytrocytów,
  • niedokrwistością normocytarną,
  • zmianami w zapisie EKG,
  • nadmiernym gromadzeniem żelaza w szpiku kostnym, wątrobie i śledzionie,
  • zwiększonym wydalaniem szczawianów z moczem,
  • wzrostem pobudliwości nerwowej,
  • depresją.

Źródła witaminy B6

Do najbogatszych źródeł witaminy B6 zalicza się: mleko, jaja, wątrobę, mięso wieprzowe, ryby, ziemniaki, pełne ziarna zbóż i orzeszki ziemne.

Toksyczność

Naturalne źródła witaminy B6 odznaczają się niewielką toksycznością. Jednak wspomniana witamina w postaci suplementu diety, jeśli jest spożywana w większych ilościach i przez dłuższy czas, może być neurotoksyczna.

6. B7 (biotyna)

Znaczenie witaminy B7 dla organizmu

Biotyna bierze udział w przemianach aminokwasów, węglowodanów i tłuszczów. Dodatkowo uczestniczy w regulacji procesów replikacji i transkrypcji DNA, a wraz z witaminą K bierze udział w syntezie protrombiny, która odpowiada za proces krzepnięcia.

Witamina B7 jest też niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, szpiku, gruczołów potowych, gruczołu tarczowego, jąder, erytrocytów i do odpowiedniego wchłaniania witaminy C.

Ponadto biotyna wpływa na stan powłoki skórnej. Zmniejsza łojotok, pobudza wzrost włosów i paznokci.

Zapotrzebowanie na witaminę B7

Zwiększone zapotrzebowanie na biotynę wykazują kobiety w okresie laktacji lub stosujące doustną antykoncepcję, osoby spożywające surowe jaja oraz pacjenci z zaburzeniami tolerancji glukozy, z zespołem krótkiego jelita, leczeni szeroko spektralnymi antybiotykami, odżywiani pozajelitowo, hemodializowani, w okresie gojenia i zabliźniania ran powstałych w wyniku oparzenia.

Dobowe zalecane spożycie witaminy B7 na osobę:

  • niemowlęta w wieku 0–6 miesięcy: 4 µg,
  • niemowlęta w wieku 7–11 miesięcy: 6 µg,
  • dzieci w wieku 1–3 lat: 8 µg,
  • dzieci w wieku 4–6 lat: 12 µg,
  • dzieci w wieku 7–9 lat: 20 µg,
  • chłopcy i dziewczęta w wieku 10–18 lat: 25 µg,
  • mężczyźni i kobiety w wieku 19 lat lub więcej: 30 µg,
  • kobiety w ciąży: 30 µg,
  • kobiety w trakcie laktacji: 35 µg.

Objawy niedoboru

Długotrwały niedobór witaminy B7 przyczynia się do opóźnienia rozwojowego, natomiast u dorosłych może powodować:

  • zaburzenia funkcji ośrodkowego układu nerwowego,
  • zaburzenia metabolizmu kwasów tłuszczowych,
  • zaburzenia tolerancji glukozy,
  • halucynacje,
  • depresję,
  • parestezję kończyn dolnych.

Źródła witaminy B7

Biotynę zawierają zarówno produkty spożywcze pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Dobrym źródłem wspomnianego składnika jest mięso, wątroba, mleko, żółtka jaj, drożdże, warzywa i niektóre orzechy.

Biotyną wzbogaca się m.in. soki, napoje owocowe, mleko, mąkę i przetwory zbożowe.

Toksyczność

Fizjologiczne ilości biotyny nie są toksyczne dla organizmu.

7. B9 (B11) (kwas foliowy)

Znaczenie witaminy B9 dla organizmu

Witamina B9 zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu i korzystnie wpływa na rozwój noworodków.

Kwas foliowy warunkuje prawidłowy rozwój i funkcjonowanie komórek układu nerwowego i krwiotwórczego, a także innych tkanek, które są zbudowane z komórek charakteryzujących się intensywnymi podziałami (np. nabłonka przewodu pokarmowego).

Witamina B9 chroni też komórki skóry przed fotostarzeniem. Dzięki niej komórki uszkodzone promieniowaniem UV szybciej się regenerują i „naprawiają”.

Dodatkowo redukuje uczucie zmęczenia, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i może ochronić organizm przed rozwojem niektórych nowotworów.

Zapotrzebowanie na witaminę B9

Dobowe zalecane spożycie witaminy B9 na osobę:

  • dzieci w wieku 1–3 lat: 150 µg,
  • dzieci w wieku 4–6 lat: 200 µg,
  • dzieci w wieku 7–9 lat: 300 µg,
  • chłopcy i dziewczęta w wieku 10–12 lat: 300 µg,
  • chłopcy i dziewczęta w wieku 13–18 lat: 400 µg,
  • mężczyźni i kobiety w wieku 19 lat lub więcej: 400 µg,
  • kobiety w ciąży: 600 µg,
  • kobiety w trakcie laktacji: 500 µg.

Objawy niedoboru

Niedostateczne spożycie witaminy B9 prowadzi do zaburzeń rozwojowych płodu i powikłań ciąży. Może skutkować bezmózgowiem, przepukliną mózgowo-rdzeniową, trwałym inwalidztwem, a nawet przedwczesnym zgonem płodu.

Schorzeniem, które może wynikać m.in. z niedoboru kwasu foliowego jest niedokrwistość megaloblastyczna, w której stężenie hemoglobiny i masa czerwonych krwinek nie wystarczają, by odpowiednio dostarczyć tlen do tkanek.

Zbyt niski poziom kwasu foliowego w organizmie może też być przyczyną hiperhomocysteinemii, czyli stanu, w którym stężenie homocysteiny w osoczu krwi jest za wysokie.

Przy deficycie kwasu foliowego zwiększa się także ryzyko powstania takich nowotworów, jak m.in. rak jelita grubego, trzustki, płuc, macicy i jajnika.

Ponadto u osób starszych niedobór wspomnianej witaminy zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera.

Źródła witaminy B9

Dobrym źródłem witaminy B9 są warzywa liściaste, zielony groszek, bób, buraki, pomidory, słonecznik, orzechy i owoce cytrusowe. Niewielkie ilości tej witaminy posiadają też mięso, mleko i produkty mleczne. Foliany są obecne także w produktach zbożowych, zwłaszcza w chlebach z pełnego ziarna zbóż.

Toksyczność

Zbyt wysokie dawki kwasu foliowego mogą m.in. maskować objawy neurologiczne u osób cierpiących na niedobór witaminy B12. Dodatkowo wchodzą w interakcję z lekami wpływającymi na pH przewodu pokarmowego, przeciwdrgawkowymi i przeciwzapalnymi, a także z cholestyraminą i aspiryną.

Udowodniono też, że suplementacja kwasu foliowego nasila objawy neurologiczne u osób, które wyłączyły ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego.

8. B12 (kobalamina)

Znaczenie witaminy B12 dla organizmu

Witamina B12 uczestniczy w tworzeniu DNA i warunkuje utrzymanie stabilności genomu człowieka. Wpływa też na syntezę hemoglobiny i syntezę DNA i RNA w erytroblastach oraz wytwarzanie erytrocytów w szpiku kostnym.

Ponadto kobalamina uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Bierze udział w biosyntezie i metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Wspomaga aktywność fizyczną i odporność na infekcje.

Zapotrzebowanie na witaminę B12

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B12 obserwuje się m.in. u wegan, osób, które zmagają się z zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego, u tych, którzy cierpią na niedokrwistość złośliwą, starszych, stosujących niektóre rodzaje leków, długotrwale przyjmujących doustne środki antykoncepcyjne oraz u nadużywających alkoholu.

Dobowe zalecane spożycie kobalaminy na osobę:

  • dzieci w wieku 1–3 lat: 0,9 µg,
  • dzieci w wieku 4–6 lat: 1,2 µg,
  • dzieci w wieku 7–9 lat: 1,8 µg,
  • chłopcy i dziewczęta w wieku 10–12 lat: 1,8 µg,
  • chłopcy i dziewczęta w wieku 13–18 lat: 2,4 µg,
  • mężczyźni i kobiety w wieku 19 lat lub więcej: 2,4 µg,
  • kobiety w ciąży: 2,6 µg,
  • kobiety w trakcie laktacji: 2,8 µg.

Objawy niedoboru

Objawów niedoboru kobalaminy jest wiele. Są to m.in.:

  • zaburzenia funkcjonowania powłok skórnych (np. blady lub żółtoszarawy odcień skóry, przedwczesne siwienie włosów),
  • zaburzenia hematologiczne,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • zaburzenia neurologiczne (np. obniżona wrażliwość na ból, parestezje, demencja),
  • zaburzenia psychiatryczne (np. obniżenie nastroju, zespoły depresyjne, zaburzenia lękowe),
  • zaburzenia widzenia,
  • zaburzenia słuchu,
  • infekcje górnych dróg oddechowych,
  • problemy trawienne (np. brak apetytu, nudności, wymioty, zaparcia lub biegunki),
  • uczucie zmęczenia,
  • ataksja,
  • hipotonia mięśniowa,
  • wzrost stężenia homocysteiny we krwi.

Źródła witaminy B12

Kobalamina jest obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięsie, rybach, owocach morza, mleku, jajkach.

Witamina B12 może także być stosowana do wzbogacania środków spożywczych np. płatków zbożowych, mąki, soków i napojów owocowych.

Toksyczność

Kobalamina nie jest toksyczna. Jej nadmiar jest wydalany z moczem.

9. Podsumowanie

Gdyby grupa witamin B prowadziła działalność i oferowała różnego rodzaju usługi, z pewnością każdy organizm znalazłby coś dla siebie – tak szeroki zakres działania posiadają te witaminy. Dlatego warto zaprosić je do codziennej diety i cieszyć się z otrzymanych korzyści.

Bibliografia

  1. Irasiak M., Tiamina – Witamina B1. Źródła, objawy niedoboru i nadmiaru, online: Tiamina – Witamina B1. Źródła, objawy niedoboru i nadmiaru (org.pl), dostęp: 7.02.2023.
  2. Kuczek J., Witamina B3 (niacyna) – źródła w diecie, funkcje w organizmie, online: Witamina B3 (niacyna) – źródła w diecie, funkcje w organizmie (org.pl), dostęp: 7.02.2023.
  3. Moczulska K., Witamina B2. Ryboflawina – normy, źródła i funkcje w organizmie, online: Witamina B2. Ryboflawina – normy, źródła i funkcje w organizmie (org.pl), dostęp: 7.02.2023.
  4. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, pod red. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska, online: Normy żywienia 2020 – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (gov.pl), dostęp: 7.02.2023.
  5. Tobiś K., Biotyna, Witamina H, Witamina B7 – co to za substancja?, online: Biotyna, Witamina H, Witamina B7 – co to za substancja? (org.pl), dostęp: 7.02.2023.
  6. Witaminy, pod red. M. Friedrich, Szczecin 2020.
  7. Wojciechowska W., Witamina B5 – kwas pantotenowy. Źródła i funkcje w organizmie, online: Witamina B5 – kwas pantotenowy. Źródła i funkcje w organizmie (org.pl), dostęp: 7.02.2023.
  8. Wojsiat J., Kwas foliowy – witamina B9. Źródła, normy, objawy niedoboru i nadmiaru, online: Kwas foliowy – witamina B9. Źródła, normy, objawy niedoboru i nadmiaru (dietetycy.org.pl), dostęp: 7.02.2023.

Więcej artykułów

OFIT opinie. Dieta i trening dostosowane do Twoich potrzeb

4.9
(221)

Dowiedz się więcej

Kalkulator BMI – czy zawsze daje miarodajny wynik?

4.7
(211)

Dowiedz się więcej

Plan treningowy – czy jest ważny? Sprawdź!

4.9
(212)

Dowiedz się więcej

Jak szybko schudnąć – sprawdzone sposoby na odchudzanie

4.8
(231)

Dowiedz się więcej

Just be FIT – opinie, dieta, trening – najwyższy standard

5
(242)

Dowiedz się więcej

Co jest najlepsze dla kobiet – ważne w diecie witaminy dla kobiet

4.9
(192)

Dowiedz się więcej

Dieta Hashimoto – najważniejsze informacje, przykładowy jadłospis

5
(221)

Dowiedz się więcej

9 adaptogenów i 10 roślin leczniczych, które musisz znać

5
(136)

Dowiedz się więcej

Jak pokonać stres – poznaj najlepsze metody

5
(218)

Dowiedz się więcej